Twoje posiłki będą się składać elementów Diety Podstawowej,
uzupełnionych produktami SLMsmart. Nie musisz tracić czasu na liczenie
kalorii i obawiać się o zawartość tłuszczu w posiłkach. Zamiast tego
jedz trzy zdrowe posiłki zawierające zalecane ilości porcji z Diety
Podstawowej. Posiłki te w połączeniu z produktami SLMsmart zapewnią 100%
wszystkich potrzebnych codziennie składników odżywczych. Każdego dnia organizm potrzebuje podstawowych produktów spożywczych w podanych ilościach:
Porcje żywieniowe
Trzeba przyznać, że nie wszystko co zwykle jemy, mieści się w określonych kategoriach porcjowania - na przykład gulasze, gęste zupy, zapiekanki z makaronem. W przypadku wątpliwości należy użyć na jedną porcję miarki o pojemności jednego kubka.
W przypadku białek wegetariańskich należy użyć na jedną porcję jednego do półtora kubka.
Do makaronu, substancji chlebopodobnych, ryżu lub ziemniaków, liczymy jeden kubek jako pojedynczą porcję pełnego ziarna.
- Kanapka z indykiem odpowiada:
2 Produktom zbożowym, 1 Proteinie, 1 Warzywom - Spaghetti i klopsiki to:
1 Produkt zbożowy, 1 Proteiny, 1 Jarzyny - Hamburger to:
1 Pełne ziarno, 1 Proteiny - Chudy rosół z makaronem to:
1 Produkt zbożowy - Wołowina Taco:
1 białko, 1 Produkt zbożowy, 1 Jarzyny
Kiedy nie można obliczyć dokładnej ilości porcji, trzeba kierować się zdrowym rozsądkiem. Należy pamiętać, że schudnąć można najszybciej, kiedy je się tylko produkty z menu Diety Podstawowej. Trzeba zdecydowanie unikać cukrów, fast foodów i wszelkich nadprogramowych kalorii. Szczegółowe informacje na temat oszacowania wielkości podstawowych porcji żywności dostępne są w Podręczniku SLMsmart.