Dieta Podstawowa


Twoje posiłki będą się składać elementów Diety Podstawowej, uzupełnionych produktami SLMsmart. Nie musisz tracić czasu na liczenie kalorii i obawiać się o zawartość tłuszczu w posiłkach. Zamiast tego jedz trzy zdrowe posiłki zawierające zalecane ilości porcji z Diety Podstawowej. Posiłki te w połączeniu z produktami SLMsmart zapewnią 100% wszystkich potrzebnych codziennie składników odżywczych. Każdego dnia organizm potrzebuje podstawowych produktów spożywczych w podanych ilościach:



Porcje żywieniowe

Trzeba przyznać, że nie wszystko co zwykle jemy, mieści się w określonych kategoriach porcjowania - na przykład gulasze, gęste zupy, zapiekanki z makaronem. W przypadku wątpliwości należy użyć na jedną porcję miarki o pojemności jednego kubka.
W przypadku białek wegetariańskich należy użyć na jedną porcję jednego do półtora kubka.
Do makaronu, substancji chlebopodobnych, ryżu lub ziemniaków, liczymy jeden kubek jako pojedynczą porcję pełnego ziarna.


Przykłady przeliczania porcji:


  • Kanapka z indykiem odpowiada:
    2 Produktom zbożowym, 1 Proteinie, 1 Warzywom
  • Spaghetti i klopsiki to:
    1 Produkt zbożowy, 1 Proteiny, 1 Jarzyny
  • Hamburger to:
    1 Pełne ziarno, 1 Proteiny
  • Chudy rosół z makaronem to:
    1 Produkt zbożowy
  • Wołowina Taco:
    1 białko, 1 Produkt zbożowy, 1 Jarzyny



Kiedy nie można obliczyć dokładnej ilości porcji, trzeba kierować się zdrowym rozsądkiem. Należy pamiętać, że schudnąć można najszybciej, kiedy je się tylko produkty z menu Diety Podstawowej. Trzeba zdecydowanie unikać cukrów, fast foodów i wszelkich nadprogramowych kalorii. Szczegółowe informacje na temat oszacowania wielkości podstawowych porcji żywności dostępne są w Podręczniku SLMsmart.